Esittelykierrokset

Talon toiminta

Talon toimintaa esittelevät talkoolaiset pyydettäessä ja alle tunnin esittelyt kuuluvat pääsääntöisesti tilattuun ruokailuun tai kahvitukseen. Ryhmiä on kiinnostanut erityisesti talon aktiivinen talkootoiminta ja sen myötä lisääntynyt yhteisöllisyys. Kiinnostusta on ollut myös yhdistyksen ekologiseen toimintaan. Kylätalo on ollut kestävän kehityksen suhteen edelläkävijä. Vuonna 2011 kylätaloon laitettiin maalämpö ja vuonna 2017 perustettiin yhteisön käyttöön kierrätyspiste lasille, metallille, kartongille, paperille ja muoville. Myös yhteisökompostori biojussi otettiin käyttöön.

Lantulaan tutustumassa bussilastillinen vieraita

Kierrätyspiste

Lantula-talon kierrätyspiste on alueen asukkaiden käytössä. Kartongille eli pahville, lasille, metallille ja muoville on omat Molok-syväkeräysastiat ja sanomalehdille/paperille tavallinen 600 l erillinen astia sekä biojätteelle biojussi. Kierrätyspiste toteutettiin osin Leader-hankkeen avulla yhteistyössä Vammalan hyötykeräyksen ja Juha ja Jukka Harjulan kanssa. Käyttäjien jätemaksut pienenevät sekajätteen määrän vähentyessä ja jätteiden lajittelun tehostuessa. Isommat erät lasia, metallia ja pahvia toivotaan vietävän suoraan jäteasemalle, jonne ne voi jättää ilmaiseksi. Joka toinen vuosi järjestetään myös rautaromun keräys ja mahdollisuuksien mukaan erilaisten vaatteiden kierrätyspäivät ja lumppujen keruu.

Lantula ekokylä kierrätyspiste

Kierrätyspiste sijaitsee Lantula-talon piha-alueella

Palvelun käyttäjät:

Noin 25 seudun taloutta käyttää biojussia ja samalla he tuovat muovit ja pieniä eriä lasi- ja metallitavaraa. Lisäksi arviolta parikymmentä taloutta tuo muovin, lasin, metallin, pahvin ja paperin, mutta ei biojätettä.

Toteutus:

Kierrätyspiste ja -katos on kyläyhdistyksen omaisuutta ja kustantamaa. Biojussiin asennuksineen saatiin 50 % kustannuksista Leader-hankerahoitusta. Molokin saatiin lahjoituksena Loimi-Hämeen jätehuollolta siirtokustannusten hinnalla. Irralliset 600 l jäteastiat ovat Hyötykeräyksen omaisuutta.

Jokainen käyttäjä toimii vastuullisesti. Harja ja lapio löytyvät alueen omatoimiseen siistimiseen. Jokainen laittaa biojussiin kuoriketta puoli kauhallista tuomansa biojätteen päälle. Kierrätysneuvos Anssi Pajunoja kantaa päävastuun, mutta muutkin voivat hoitaa sekoittamista aika ajoin.

Kumppanit ja talous:

Vammalan hyötykeräys tyhjentää kartongin ja paperin ilmaiseksi. Kyläyhdistys tyhjentää biojussin talkoilla ja hyödyntää tuotoksen. Toistaiseksi käyttäjille ei ole määritelty maksua lasin, metallin ja muovin tyhjennyksestä, koska neuvottelut Loimi-Hämeen jätehuollon kanssa ovat kesken. Ainakin vuosi 2018 on käyttäjille täysin ilmainen. Rautaromun keräyksellä saatua tuottoa voidaan osin käyttää tämän palvelun tuottamiseen jos kustannuksia yhdistykselle syntyy.